Het bekende whiskymerk Johnny Walker zit vanaf 2021 in papieren flessen en ook de Deense bierbrouwerij Carlsberg is bezig met een papieren fles voor haar bier.

Dit is een bijzondere ontwikkeling waarvan we heel graag meer willen weten.

Minder milieu-impact

De belangrijkste reden voor de nieuwe verpakkingen is uiteraard het verminderen van de impact op het milieu.

Ter illustratie: ten opzichte van (plastic) wegwerpflessen zijn drankflessen met statiegeld volgens onderzoeken tot 8 keer minder belastend voor het milieu. Alcoholische drank zit overigens meestal in glas, omdat dat geen smaak afgeeft aan de drank zelf.

Toch kleven er ook nadelen aan glas, want hoewel je het oneindig kunt recyclen, kost dat wel veel energie. Met name het omsmelten en/of schoonspoelen is nogal belastend voor het milieu. Verder moet glas een bepaalde dikte hebben voor de juiste sterkte. Het neemt daardoor ook meer ruimte in en zorgt voor extra gewicht tijdens vervoer.

Het gedrag van mensen speelt een belangrijke rol bij de milieu-impact. Zolang er statiegeld op een fles zit, wordt deze doorgaans netjes ingeleverd. Plastic wegwerpflessen worden in de praktijk te weinig gescheiden ingezameld. Ze eindigen helaas veel te vaak in de natuur of op de vuilnisbelt. Veel glas zonder statiegeld komt in de glasbak terecht, maar het aan recyclen van glas zitten dus eerder genoemde nadelen.

Een volledig afbreekbare papieren fles klinkt ons dan ook als muziek in de oren. Hopelijk stimuleert een dergelijke fles mensen ook om deze bij het oud papier te doen.

Pulpex, de papieren fles van Johnny Walker

Zo zou de papieren fles van Johnny Walker eruit gaan zien

Volgens moederbedrijf Diageo wordt de Pulpex-fles voor Johnny Walker gemaakt van duurzaam geproduceerde houtpulp en is hij volledig te recyclen. Aan de binnenkant zit geen plastic coating zoals bij veel andere papieren verpakkingen voor vloeibare producten.

In plaats daarvan is de 100% plasticvrije Johnny Walker-fles is voor de barrière gecoat met een hars die geen invloed heeft op de smaak van de whiskey. Deze hars zou vergaan nadat de fles leeg is. De dop op de fles wordt gemaakt van aluminium.

Unilever en PepsiCo volgen overigens het voorbeeld van Johnny Walker. Beiden verwachten ze in 2021 ook hun eigen papieren merkflessen te lanceren op basis van Pulpex.

Carlsberg bier in papieren bierflessen

De papieren bierfles van Carlsberg

Ook de Deense bierbrouwerij Carlsberg heeft laten weten bezig te zijn met een papieren fles voor haar biertjes.

Het bedrijf experimenteert op dit moment met 2 varianten van de zogenaamde Green Fiber bierfles. Op dit moment gaat het om een papieren bierfles met aan de binnenkant een dunne plastic folie voor de barrière. Bij de ene is dat gerecycled PET, de andere 100% organisch PEF.

Het papier voor de bio-based flessen is van duurzaam geproduceerde houtvezel gemaakt. Bovendien wordt hetzelfde aantal bomen teruggeplant als wordt geoogst voor de flessen. Het bedrijf hoopt dat de flessen deel uit gaan maken van een gestructureerd afvalbeheersysteem. Als ze onverhoopt toch in de natuur terechtkomen, worden ze afgebroken tot materialen die onschadelijk zijn voor het milieu.

Ondertussen werken de Denen hard aan een papieren bierfles zonder polymeren, die 100% biologisch afbreekbaar is en dus geen afval oplevert.

De drankenindustrie zit niet stil

Wij vinden het geweldig om te zien hoe deze bedrijven in de drankenindustrie innoveren door minder impact op het milieu te hebben. We blijven de ontwikkelingen op het gebied van verpakkingen volgen. Duurzaam verpakken is de toekomst!