Sinds de invoering van de EUMOS-wetgeving in Nederland en België zijn meer en meer bedrijven actief bezig met ladingzekering. Een goede zaak als je het ons vraagt, de strengere eisen zorgen voor een daling van het aantal verkeersongevallen door slechte lading. En ook het aantal schades aan ladingen zelf is een stuk lager.

De wetgeving stelt strengere eisen aan palletvervoer binnen de EU, op straffe van hoge boetes. Bovendien ligt de aansprakelijkheid voor ladingverlies en productschade niet meer bij de transportfirma. Als opdrachtgever ben je hiervoor sinds mei 2018 namelijk zelf aansprakelijk.

Gelukkig is degelijke ladingzekering met de juiste hulpmiddelen eenvoudig. We nemen er een aantal door.

Met de hand pallets wikkelen

Voor de meeste bedrijven die tot zo’n 15 pallets per dag verzenden, wikkelen pallets met de hand voor de juiste ladingzekerheid. Hier vind je een aantal folies die je met een handmatige palletwikkelaar om pallets wikkelt.

Standaard palletfolie: zwart of transparant

De standaard palletfolie is doorgaans 23 micron en leverbaar in zwart of transparant. Dit is de folie waarmee talloze bedrijven pallets wikkelen. Standaard palletfolie is betaalbaar en is met 150% rekbaarheid voor veel bedrijven een prima hulpmiddel voor ladingzekering. Nadeel is dat standaard rekfolie relatief veel afval oplevert. Met een handdispenser kost het wikkelen van een pallet met standaard wikkelfolie vrij veel energie.

Cleverstretch-folie (i.c.m. Cleverwrap): ergonomisch te verwerken en breder

Eigenlijk is Cleverstretch meer dan alleen een folie. Het is onderdeel van een palletwikkelsysteem. Het is een palletfolie voor de Cleverwrap, een lichtgewicht ergonomische palletfoliedispenser (handmatig). Met zijn 60 cm is dit type wikkelfolie 10 cm breder dan de meeste andere folies, waardoor je er minder van verbruikt. Cleverstretch folie heeft een dikte van 9 micron.

De Cleverwrap palletwikkelaar heeft een mechanische rem, zodat de folie altijd strak om je pallet komt. Met de Cleverwrap wikkel je de folie bovendien om een pallet terwijl je rechtop staand vooruit kunt blijven lopen.

Poliflexx Green: wikkelfolie op biologische basis

Poliflexx Green heeft alle eigenschappen van wikkelfolie, maar is gemaakt van polyethyleen (PE) die uit groeiend suikerriet wordt gewonnen. De folie is net zo transparant als reguliere wikkelfolie (barcodes blijven bijvoorbeeld goed leesbaar) maar bestaat voor tenminste 87% uit biologische en 100% afbreekbare PE. Deze milieuvriendelijke wikkelfolie is 17 tot 23 micron dik en heeft een rek tot 170%. De Poliflexx Green-variant voor op palletwikkelmachines rekt zelfs tot 200%.

Gatenfolie: ventilatie tijdens transport

Zoals de naam al doet vermoeden is gatenfolie voorzien van gaten. Deze palletwikkelfolie wordt meestal gebruikt als de zending geventileerd moet worden tijdens het transport, zoals bij bloemen of planten. Door de gaten levert gatenfolie voor iets minder afval op. Nadeel is dat de folie minder sterk is en je zending minder goed beschermt tegen weersinvloeden. Doorgaans is gatenfolie 44 of 50 cm breed.

Verschillende rollen palletfolie

Machinaal pallets wikkelen (wikkelmachine)

Met een palletwikkelmachine is ladingzekerheid kinderspel. Uiteraard is de aanschaf van een wikkelmachine een behoorlijke investering. Of die gerechtvaardigd is, hangt af van het aantal pallets dat je verwerkt en de tijd die je daarmee kwijt bent. Doorgaans besparen bedrijven die er meer dan 15 per dag verwerken een hoop tijd als ze pallets machinaal wikkelen.

Qua techniek is er veel verkrijgbaar. Er zijn bijvoorbeeld palletwikkelaars die zelf om je pallet heenrijden of juist machines waarop je je pallet plaatst waarna de machine ze ronddraait. Features als elektronisch geremde folierollen of een motorisch voorreksysteem komen bij verschillende soorten wikkelmachines terug.

Nanofolie: dunner en meer rekbaarheid

Hoewel nanofolie op het eerste gezicht duurder lijkt, heb je van dit type minder nodig voor een veilige lading. De dunne maar supersterke wikkelfolie (meestal 12 tot 15 micron) is samengesteld uit meerdere lagen castfilm en zo’n 50% dunner dan standaard wikkelfolie. Daarnaast rekt nanofolie tot 300%, waarmee het je lading strak bij elkaar houdt. Omdat je minder folie verbruikt, dalen je verpakkingskosten en heeft de ontvangende partij minder afval van je zending. Zo ontzie je ook het milieu.

Welk systeem past het best bij jouw situatie?

Er is geen eenduidig antwoord op die vraag: het ligt er maar net aan waar je behoeftes en/of risico’s liggen. Met zware of fragiele producten kies je voor een andere oplossing dan wanneer het lichte artikelen zijn waarbij de kans op schades klein is.

Verder zijn ook verpakkings- en personeelskosten interessante factoren om te overwegen bij je beslissing. Als je nog niets hebt ingericht op dit gebied, is het handig om eerst te bepalen welke factoren (afgezien van ladingzekering) belangrijk zijn voor jou.